Kinderfysiotherapie bij Kinderfysiotherapie Boskoop

Na de opleiding tot algemeen fysiotherapeut kun je de specialisatie kinderfysiotherapie gaan volgen. Dit is een 3 of 4 jarige specialisatie op Master/wetenschappelijk niveau. Tijdens deze opleiding leer je veel over het bewegen van kinderen en de daarbij eventuele belemmeringen.

Kinderen die bij de kinderfysiotherapeut komen, hebben uiteenlopende klachten. Er is echter wel een overkoepelend kenmerk, ze bewegen namelijk anders dan dat wij gewend zijn. Dit afwijkende zorgt meestal voor onbegrip/problemen en er dient een individuele aanpassing te worden gemaakt. In sommige omstandigheden is dit echter niet mogelijk. Op dat moment kan een kinderfysiotherapeut uitkomst bieden.

Maar wat gebeurd er nu precies wanneer je naar de kinderfysiotherapeut gaat?

Veel kinderen vinden het best spannend de eerste keer. We beginnen altijd met een korte intake met de ouder die op dat moment mee is. Dit gesprek is bedoeld om de hulpvraag duidelijk te krijgen, en eventuele onderliggende oorzaken in kaart te brengen. Soms komt de hulpvraag niet van de ouder maar van school, dan is het ook belangrijk om te kijken hoe wij deze vraag gaan beantwoorden.

Na de intake volgt er een eerste orientatie met betrekking hoe het kind beweegd. Kan hij lopen, rennen, hinkelen, huppelen en springen? Hoe goed is hij met ballen gooien en vangen? Is de fijne motoriek in orde? Naar aanleiding van deze vragen en de hulpvraag wordt er een analyse gemaakt of er een vervolgafspraak gemaakt moet gaan worden om een motorische test te doen. Deze test bepaald het niveau van uw kind t.o.v. zijn leeftijdsgenoten. Naar aanleiding daarvan kan ik een goed plan gaan opstellen om zo goed mogelijk aan de hulpvraag te voldoen.

Hieronder staat een overzicht van problemen waar ik als kinderfysiotherapeut bij kan helpen.

- Asymmetrische zuigeling (motoriek ontwikkeld zich anders)

- Voorkeurshouding (pasgeboren kindje kijkt hoofdzakelijk naar 1 kant)

- Billenschuiven in plaats van kruipen

- Laat gaan lopen

- Moeite met aanleren nieuwe vaardigheden

- Onleesbaar handschrift (schrijfproblemen)

- Moeite met meekomen tijdens de gymles

- Pijnklachten tijdens het bewegen

- Scoliose